Een houten vloer in combinatie met een warmtepomp

Een houten vloer kun je in de meeste gevallen prima combineren met een warmtepomp. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit of de verwarming wordt aangestuurd door een warmtepomp of door een andere verwarmingsinstallatie zoals een cv-ketel of stadsverwarming als de bovenzijde van de dekvloer maar niet warmer dan 28 graden wordt.

Waarom is een houten vloer wel of niet geschikt in combinatie met een warmtepomp?

Sommige houten vloeren zijn meer geschikt dan andere houten vloeren in combinatie met een warmtepomp. Het is in de meeste gevallen ook niet de combinatie met een warmtepomp wat een probleem zal opleveren. Maar meer de dikte van de vloer. Een warmtepomp wordt namelijk vaak gebruikt in combinatie met (lage temperatuur) vloerverwarming. Het ligt er dan dus aan dat sommige houten vloeren niet rendabel genoeg zijn doordat ze bijvoorbeeld te dik zijn en niet genoeg warmte doorlaten. Dit heeft te maken met de warmteweerstand (RC- waarde) van een houten vloer. Want hoe dikker de vloer hoe meer warmteweerstand. De warmte komt er gewoonweg niet goed genoeg doorheen of het systeem moet te hard werken om de ruimte op temperatuur te krijgen en te houden. Er gaat dan dus veel energie verloren.

Daarnaast zijn bepaalde houtsoorten beter geschikt dan anderen. Eiken, noten, afzelia en kambala zijn bijvoorbeeld prima geschikt. Maar jatoba en beuken weer niet. Ook een massieve houten vloer die zwevend wordt gelegd is niet zo rendabel en kun je dus beter niet doen. Kies daarom voor een verlijmde vloer. Want dan kan de warmte goed door het hout heen komen en blijft het niet tussen de vloer en de ondergrond zitten. Een ander voordeel is dat een verlijmde vloer minder last van werking heeft.

Gelukkig hebben wij een ruim assortiment houten vloeren die prima geschikt zijn!

Hoe bepaal je nu of een houten vloer geschikt is? Alle houten vloeren met een warmteweerstand (RC- waarde) van maximaal 0,10 m² K/W zijn uitstekend combineerbaar met een warmtepomp!


Win-win situatie!

Je kunt veel geld besparen op je gasrekening als je kiest voor een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming. Want doordat de warmtepomp minder hard hoeft te pompen om het water op temperatuur te krijgen gebruik je een stuk minder energie. Als je de traditionele verwarming zoals bijvoorbeeld radiatoren vergelijkt met vloerverwarming dan heb je met vloerverwarming natuurlijk veel meer oppervlakte om warmte af te geven. Het water in radiatoren is daarom ook zo’n 70 graden en bij vloerverwarming maar 30 graden.

Daarnaast is een houten vloer een warm product. Hout houdt namelijk langer zijn warmte vast dan andere type vloeren. Een goede combinatie dus met een warmtepomp en vloerverwarming. Een houten vloer is net zoals een warmte win installatie (warmtepomp) een duurzaam product. Een houten vloer is tenslotte een natuurproduct, en heeft een enorm lage CO2 footprint. Het is een circulair product. Als een houten vloer goed geplaatst wordt, gaat deze een leven lang mee!


Warmtepomp in het kort

Een warmtepomp ofwel warmte win installatie is een duurzame oplossing. Het systeem werkt met de kracht van de natuur. De warmtepomp onttrekt namelijk warmte aan de lucht, de grond of het water en zet dit om in energie om je huis te verwarmen.

Je hebt verschillende soorten warmtepompen die allemaal net even anders werken. Als voorbeeld nemen we nu de grondwater warmtepomp. Daarbij fungeert de grond onder je huis als opslagpunt voor onuitputtelijke energie. Zomers haalt de warmtepomp koelte uit de bodem die dan ongeveer een temperatuur van 12 graden heeft. Via het buizensysteem in de grond koelt de zomerwarmte af. Deze warmte wordt opgeslagen voor de winter. Zodra het dan nodig is, haalt de warmtepomp de warmte weer omhoog die hij zelf heeft afgegeven in de zomer. Op datzelfde moment koelt hij de bodem weer af met water dat in de winter koud wordt. De koelte en warmte wordt dus door de warmtepomp gewoon uit de natuur gehaald. De enige elektriciteit die er aan te pas komt is die om de warmtepomp te laten werken. Op deze manier heb je dus geen uitstoot!

Voor meer informatie bekijk onderstaande filmpje of lees het hier bijgevoegde Rapport over Warmtepompen en Parket.

Op zoek naar een houten vloer? Bekijk ons aanbod op onze webshop of kom langs in onze showroom aan de Icarus 17 in Heerenveen!

keyboard_arrow_up