Bamboe parketvloeren

De groeikracht van bamboe is uniek. In (sub)tropische klimaatzones kunnen sommige soorten 30 cm tot 50 cm per dag groeien. In enkele maanden bereiken ze dan een lengte van wel vijftien tot dertig meter. De moederplant zorgt elk jaar voor de aanwas van nieuwe stammen en produceert enorme hoeveelheden houtmateriaal. Op deze manier kan men de stammen van een volwassen plantage na 5 jaar oogsten voor de bamboe parketvloeren.

Bamboe parketvloeren goed geschikt als vloer

Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten. De “reuzenbamboe” of Phyllostachys pubescens vindt men echter alleen in (sub-)tropische klimaatzones. Door haar fijne structuur is deze bamboesoort uitermate geschikt voor toepassingen zoals vloeren. De “reuzenbamboe” groeit in uitgestrekte oerbossen maar ook op, door boeren beheerde plantages. Jaarlijks kan men ongeveer een derde van het aantal bamboestammen kappen, zonder dat het bosbestand in omvang reduceert.

Wanneer je besluit een nieuwe vloer te nemen is Bamboe misschien niet het eerste materiaal waar je aan denkt. Dit kom misschien ook omdat het in Nederland niet heel veel aangeboden wordt. Toch is Bamboe zeker de moeite waard om te overwegen. Het is niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze maar ook nog eens heel stijlvol.

Diverse structuren

Elkwood Vloeren biedt een breed bamboe-assortiment met diverse oppervlaktestructuren. Het bamboe-lijnenspel met lichte kleurnuances en de kenmerkende bamboeknopen, komen heel goed tot hun recht op de vloer. Sommige typen kan je alleen zwevend leggen. Andere typen kun je weer alleen maar verlijmen aan de ondervloer. Bamboe kan je ook prima verwerken op een vloer met vloerverwarming hoewel het minder goed warmte doorlaat dan bijvoorbeeld een PVC vloer of een ambachtelijk houten vloer. Het is belangrijk om daarom wel te letten op de dikte van het bamboe parket. Hoe dunner, hoe meer warmte hij doorlaat.

Maar met een bamboe vloer kun je in principe alle kanten op. Het is sterk martiaal en in combinatie met een sterke, waterdichte laklaag kan het zelf in de badkamer gelegd worden! Klinkt dit u als muziek in de oren en wilt u hier nou meer van weten? Laat u zich dan hierover door ons vrijblijvend voorlichten.

Ook voor andere vloertypen kunt u bij ons terecht. Bekijk ons aanbod in onze webshop.

keyboard_arrow_up