Vloerkoeling

Vloerkoeling is een systeem wat er voor zorgt dat tijdens een warme periode (bijvoorbeeld de zomer) de betonvloer c.q. vloerconstructie niet opwarmt en/of zelfs iets koelt. Hierdoor blijft de ruimtetemperatuur in huis aangenaam.

Vloerkoeling werkt omgekeerd als vloerverwarming. Het leidingensysteem in de vloerconstructie is gevuld met water met een minimum temperatuur van 18°C. Tijdens warme periodes van het jaar kan hierdoor de vloer gekoeld blijven. Het wat koele water zorgt voor een afkoeling van de vloer. Doordat de vloer koeler is dan de ruimtetemperatuur zal de ruimte aangenamer aanvoelen. De temperatuur van het water wat de vloer koelt hoeft niet perse echt koud te zijn om de ruimtetemperatuur toch een paar graden te verlagen. Meestal is een paar graden beneden de ruimtetemperatuur al voldoende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werking van een soort aircosysteem.

Eén soort vloerkoeling

Er is maar één soort vloerkoeling bekend. Deze realiseert men door relatief koud water door kunststof leidingen, die opgenomen zijn in de vloerconstructie, te laten stromen. Meestal zijn deze leidingen gemaakt om ook als vloerverwarming te dienen. Belangrijk om te weten is dat er fabrikanten zijn die adviseren om het water tot 15°C te koelen. Dit soort systemen zijn niet geschikt om parketvloeren op te leggen. Er kan dan condensvorming ontstaan bij hogere zomertemperaturen. Bij vloerkoeling kan je vanwege condens gevaar niet met een onbeperkt lage watertemperatuur werken. De watertemperatuur mag slechts een paar graden beneden de ruimtetemperatuur liggen. Het is wel belangrijk dat een beveiliging tegen condensatie dit bewaakt. Hierdoor is de te realiseren koelcapaciteit gering.

Keuze van regelunit

Om toch een optimaal effect van de vloerkoeling te krijgen, adviseert men in de regel een dichte verlegging van de vloerleidingen. Hierdoor is tegelijkertijd een overcapaciteit voor vloerverwarming geïnstalleerd. Deze overcapaciteit kan men krijgen door het verlagen van de temperatuur van het warme water. De keuze van de juiste regelunit is hierbij van groot belang.

Zowel bij vloerverwarming als vloerkoeling moet men letten op het gedrag van het parket door de opwarming en afkoeling. Vooral het afstaan van vocht door het verhogen van de temperatuur en het opnemen van vocht door het verlagen van de temperatuur moet binnen de grenzen blijven. Anders kan er schade aan het parket ontstaan. Daarom mag je de temperatuur van de vloer ook niet onbeperkt verhogen of verlagen. Voor parket adviseert men minimale en maximale waarden.

Vloerkoeling en condens bewaking

Condens bewaking is er op gericht om condensvorming in de vloer te voorkomen. Omdat de vloeroppervlaktetemperatuur altijd hoger is dan de temperatuur van het water in de gekoelde leiding kan er zo nooit condens in of op het parket ontstaan. Mocht dit wel het geval zijn, dan staat de koeling veel te koud afgesteld. Dit is dan een fout ontwerp of niet goed functionerende installatie! Er bestaat dan de kans dat de vloerconstructie intussen verzadigd is van vocht. In principe worden er door een goede condens bewaking veel problemen voorkomen. Wanneer u overweegt parket aan te schaffen in het geval van vloerverwarming en vloerkoeling adviseren wij u dan ook om u goed te laten informeren over of er gebruik wordt gemaakt van condens bewaking. Helaas zijn niet alle vloerkoeling systemen voorzien van condens bewaking. Andere externe bewakingssystemen zullen dan nodig zijn om condens problemen te voorkomen.

Luchtvochtigheid

Vloerkoeling verandert niets aan de absolute luchtvochtigheid. Wel zal de luchttemperatuur (als gevolg van het gekoelde oppervlak) afnemen, waardoor de luchtvochtigheid relatief gezien iets zal toenemen.

Elkwood vloeren helpt u graag bij de aanschaf van een vloer geschikt voor vloerkoeling. Laat u daarom adviseren over de mogelijkheden. Kom langs in onze showroom in Heerenveen en bekijk alvast ons aanbod in vloeren op onze website.

keyboard_arrow_up