Parketvloer
Al in de middeleeuwen hadden mensen houten vloeren in huis. Het echte parket bestond toen nog niet. Bomen, met name dennen en sparren, zaagden ze gewoon in planken. Vervolgens legden ze de planken naast elkaar in een bepaald patroon. Het hout droogden ze niet maar legden ze buiten neer. Op deze manier was het na verloop van tijd winddroog. Kieren en gekrompen planken waren dan ook geen uitzondering.
Parket in paleizen
Na de middeleeuwen ontstond de echte parketvloer. Ze experimenteerden met meetpatronen en de planken bewerkten ze op verschillende manieren. Verschillende houtsoorten deden hun intrede en met name hardhout was enorm populair. Parket legden ze destijds alleen in paleizen en grote woningen. Vanaf de zeventiende eeuw om je parket steeds vaker tegen in andere interieurs.
In het Frankrijk van de achttiende eeuw raakten de patroonvloeren verder in trek. Verheven tot een ware kunst pasten ze patronen toe in barokstijl. De vloeren in de paleizen van Versailles en Wenen zijn hier nog steeds een prachtig voorbeeld van. De industrialisatie in de negentiende eeuw zorgde voor een veel breder draagvlak. Steeds meer gewone woningen kregen een parketvloer. Machinale verwerking en een kunstmatige droging maakten hedendaagse productie op grote schaal mogelijk.
Gelaagde vloeren
Parket is de verzamelnaam voor verschillende soorten hardhouten vloeren en bestaat uit houten delen in verschillende formaten. Je kunt het in meerdere uitvoeringen krijgen. Zo heb je bijvoorbeeld massief parket of lamelparket (meerlaags product). Wanneer het om een massieve vloer gaat betekent dat, dat de vloer is opgebouwd uit één laag van hetzelfde type hout. Voorbeelden van meerlaagse producten zijn een lamelvloer, een ambachtelijke vloer en een duoplank of Tilja-vloer. Een brede plankenvloer valt niet onder de verzamelnaam parket.
Massief parket bestaat uit houten planken die na het leggen nog geschuurd en afgewerkt moeten worden. Deze afwerking kan gedaan worden met een lak of een olie. Lamelparket bestaat uit samengestelde delen. Deze planken zijn onbehandeld of worden in de fabriek geolied of gelakt. Dit heeft als voordeel dat ze na het leggen meteen beloopbaar zijn omdat verdere afwerking dan niet meer nodig is.
Het voordeel van lamelparket ten opzichte van massief parket is daarnaast ook dat lamelparket vanwege de kruislingse verlijmde lagen nagenoeg niet werkt. Massief parket werkt altijd onder invloed van warmte en vocht. Om deze reden is het ook verstandig om massief parket volledig te verlijmen op de vloer zodat deze bij krimpen en uitzetten door temperatuur- en vochtwisselingen vlak blijft. Lamelparket met als tussenlaag MDF kan ook zwevend gelegd worden middels een click-systeem. De delen liggen dan vrijwel naadloos en plat aan elkaar. Voordeel hiervan is dat je de vloer bij een verhuizing eventueel weer mee kunt nemen.
Parket gaat vanwege z’n slijtvastheid een leven lang mee. Daardoor is het een relatief voordelige soort vloerbedekking. Een parketvloer is hygiënisch en gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.
Diverse merken parket
Elkwood Vloeren levert parketvloeren van de merken Lieverdink, Veno, Ambiant, Solidfloor, Kährs, Bauwerk Parkett, Flamingo, Combiwood en Royal Dutch Floors.